Back to
Album

Fotoalbums pasen

Paasvuur Zieuwent

Wanneer: 1e Paasdag
Waar: Paasvuur Zieuwent

Wat is een Paasvuur?
Een paasvuur is een hoop hout opelkaar gestapeld en deze wordt op 1e paasdag in de brand gestoken. Dat is in het kort wat een paasvuur is. Maar wat is nu de reden dat er paasvuren aangestoken worden?

De paasvuren behoren tot de z.g. traditionele 'jaarvuren', die in bepaalde jaargetijden ontstoken werden en worden. Het paasvuur hoort tot de voorjaarsvuren. De vuurtraditie komt voort uit het verlangen naar zon en vruchtbaarheid en vreugde om (terugkeer van) de zon. Volgens de overlevering zouden het lichtschijnsel, vonken en rook een weldadige uitwerking hebben op de vruchtbaarheid van de velden.

Traditie in Zieuwent
In Zieuwent bouwt men al sinds jaar en dag elkaar jaar weer een paasvuur. Er wordt al vroeg in het voorjaar begonnen met het verzamelen van hout.

Het paasvuur in Zieuwent is een zogenaamde Boeske Miete. Een boeske is een bijelkaar gebonden takkebos. De takkebos bestaat in dit geval uit snoeihout. Daarom is het paasvuur in Zieuwent ook een uniek paasvuur. Het is een van de weinige paasvuren die uit boesken wordt opgebouwd. Andere paasvuren zijn meestal 'bergen' hout dat bijelkaar is geschoven en deze wordt dan aangestoken.

Het paasvuur in Zieuwent was dit jaar 10 meter hoog. Het aansteken van het paasvuur is een heel ritueel. Het paasvuur wordt aangestoken met het vuur van de paaskaars. Deze kaars wordt op 1e paasdag in de kerk aangestoken. Het vuur wordt in optocht, vooraf gegaan door de Zieuwentse Schutterij en Harmonie, naar de brand lokatie gebracht. De pastor zegt nog een woord en dan kan het paasvuur worden ontstoken.
In de meeste gevallen wordt het vuur aangestoken door een bekende Zieuwentenaar, dit jaar was de eer aan Ida vanwege haar inzet voor de Zieuwentse kerk en parochie.

Een aantal fakkels wordt aangestoken met het vuur dat in een kandelaar is meegekomen uit de kerk. Nu kan het paasvuur worden ontstoken. Met een grote steekvlam vat de berg hout vlam. Doordat het de afgelopen dagen droog is geweest staat de berg al snel in lichte laaie. Na een klein half uur reiken de vlammen al tot de top van het paasvuur. Langzaam maar zeker begint ook het houten kruis bovenop te roken. Door de wind zijn er soms ook kleine rook tornado's te zien. Best een spectaculair gezicht.

Net als andere jaren is het ook dit jaar weer een druk bezocht evenement, want naast het paasvuur heeft Zieuwent tijdens pasen nog een grootst evenement, namelijk paaspop. Twee avonden (zaterdag en zondag) en maandagmiddag wordt er in de paaspop tent, even verderop dan het paasvuur terrein, op getreden door een groot aantal bands.

Als je tegen 12 uur 's nachts terugkomt, hebben veel paaspop gangers zich verzamelt rondom het paasvuur. De berg is al een stuk kleiner geworden, maar geeft nog steeds veel warmte af. Het geeft een gezellige, knus aanzicht.