Back to
Album

Fotoalbums texel

Zomer vakantie 2003

Samen met twee vrienden (Bram en Wilbert) van mij hadden we min of meer een vakantie geboekt. Er moest alleen nog even bevestigd worden of iedereen dan ook met zekerheid vrij kon krijgen. Dat was ook het geval, op 1 na, Bram. We zaten met onze gedachten al in Duitsland, maar dat ging snel voorbij.

Toen eens navraag gedaan bij vrienden/collega's, Adriana en Stanley. Ik vroeg of zij er wat voor voelden om samen met Wilbert en mij op vakantie te gaan. Dat was geen probleem, maar zij hadden al plannen gemaakt om 10 dagen naar Texel te gaan. Nou, dan met z'n vieren naar Texel.

Hieronder foto's van de zomer vakantie die we hebben doorgebracht in Texel. (de foto's staan in willekeurige volgorde)

Klik op de foto's voor een vergroting

Hoe droog het dit jaar was is goed te zien aan deze foto die gemaakt is in De Muy. De zandvlakte is normaal gesproken de bodem van een meer. Zo hebben we 2 van dit soort droog gevallen meren gezien.
Een overzicht van de omgeving in de Muy.
Een van de meren van de Muy was niet uitgedroogd.
Zo zag je veel 'geschoren' bomen op Texel. De bomen zijn zo gevormd door de zoute wind. Deze schroeit de bladeren weg. Zo krijg je die typische schuinopgeschoren bomen.
Je kunt aan de heide zien dat we hier in het oude gedeelte van de duinen zitten.
Er lopen veel gebaande paden door de duinen heen, zodat men een goed beeld krijgt van wat er allemaal in de duinen groeit en bloeit. Ook hier weer veel heide.
Mooi overzicht van het duinengebied met in de achtergrond nog net zichtbaar de zee.
Nog een mooi overzicht van de omgeving op Texel.
De camping waarop we stonden is een duinkamping. Je komt er ook allerei dieren tegen. Hier zien we een aantal fazanten die onze plaats regelmatig bezochten.
Naast zeehonden zijn er ook een aantal Jan van Gents in Ecomare ondergebracht. Dit zijn hele mooie grote zeevogels.
Bij paal 33, net boven Cocksdorp, zit een katamaran zeilschool. Het was hier mogelijk om een dag les te nemen of om een uurtje mee te varen. Door 'tijd gebrek' zijn we aan geen van beide toegekomen.
Oosterend beschikt over een van de oudste kerkjes van Nederland. Hier zien we het voor aanzicht van die kerk dat gebouwd is in 1724. Maar het oudste deel stamt al uit de 15e eeuw.
Oosterend staat ondermeer bekent om de oude kern. De kern bestaat nog uit authentieke huisjes. Alsof de tijd heeft stilgestaan.
Niet alleen ik had belangstelling voor de huisjes. Ook Stanley probeert het huis op de gevoelige plaat te zetten, daar waar Adriana en Wilbert het van naderbij bekijken.
Ondanks dat Texel z'n eigen bier brouwt (heel erg lekker overigens) wordt ook het achterhoekse Grolsch hier veel geserveerd. Over smaak valt niet te twisten, zei de achterhoeker :-)
De slufter is een natuurgebied. Het staat nog steeds in openverbinding met de Noordzee. Dit meer is een zoutwatermeer. Dit is een van de gebieden waar de lepelaar te bezichtigen is. Deze kan men vinden (met een vergrootglas wellicht :-) aan de bovenkant van het meer.
Nog een foto van het meer in de slufter. De slufter heeft een geheel eigen vegitatie. Omdat de bodem regelmatig door de zee overstroomt, kunnen hier alleen maar planten overleven die goed tegen zoute omgeving kunnen.
Overal op Texel kom je schapen tegen. Ook in de slufter kun je er niet om heen.
De slufter staat in open verbindingen met de zee. Men heeft lang getracht om het gat in de duinen te dichten, maar de natuur heeft er zelf voor gezorgd dat het gat in de duinen weer terug kwam. Tijdens springvloed en een sterke noordwesterwind zal de zee zo hoog komen dat het zeewater binnen 2 uur het gehele gebied onderwater zal zetten.
Nee het is geen caravaan in de woestijn en nee, ook geen woestijn met een fatamorgana van de zee. Dit is geen gezichtbedrog maar werkelijkheid. Het strand is op de noordelijk punt van Texel aan de Noordzee kant heel erg breed. vlnr: Adriana, Stanley en Wilbert.
Een van de doorgangen van de duinen naar het strand. Achterin, langs de vloedlijn, staat Adriana ergens te fotograferen.
Bij eb vallen zandplaten net onder de kust droog. Het lijkt net of het eilandjes vormen voor de kust. Dit is aan de Noordzeekust.
Ze lacht wel, maar is niet blij. Het valt niet mee om het pad naar boven op te rennen.
Goed begin is het halve werk. Nou dat gaat alleen op als je de zaakjes goed voorelkaar hebt.
Mijn begin: Auto uitpakken, grondzeil neerleggen, binnentent uitrollen en vervolgens de tentstokken plaatsen......... eh, stokken, niet aanwezig?
Wilberts begin: Auto uitpakken, grondzeil neerleggen, binnentent opzetten..... eh, binnentent.... niet gevonden! Afijn, geen complete tent dus....
... een nieuwe tent kopen.
Mooi tentje, van de Hema, van ergens in de f290,- naar 99 euro en met 30% korting maakt dat 63 euro. 4 persoons tent met twee aparte slaapkabines en je kan er nog in staan ook nog. Adriana en Stanley staan vol bewondering te krijgen naar die mooie tent.
PS. Nog bedankt overigens voor de geweldige tip.
Eten is een van de dingen in het leven dat noodzakelijk is, dus ook tijdens een vakantie. Als je met 3 kleine tentjes op vakantie bent is het soms een beetje behelpen. Maar waar een wil is... het kleine tentje was onze 'keuken', met alle gemakken voorzien.
Op het meest noordelijke puntje van Texel staat de vuurtoren. Hier gezien vanuit de duinen.
De Texelse vuurtoren gezien vanaf het strand. Hier zie je goed hoe breed het strand is.
Zeg je Texel, dan zeg je Ecomare. Zeg je Ecomare dan zeg je zeehouden. Hier een aantal jonge zeehonden die liggen te genieten van de zon.
ach, is ie niet schattig?
Zeehonden zijn uitstekende zwemmers. Maar op zo'n tijd moet je bijkomen. Het zijn soms net mensen. Als ze zwemmen lijkt het net of ze geen nek hebben, maar als ze met de kop boven water komen zie je dat ze die toch wel hebben.