Vliegtuigen

Oerol
Vliegtuigen

F-14 Tomcat

tomcat logo

Grumman F-14 Tomcat

De Grumman F-14 Tomcat is een van de beste vliegtuigen die er heeft rondgevlogen. Ontwikkeld in de begin jaren 70 en tot 2006 in active dienst. Het toestel heeft in het begin een aantal problemen moeten overwinnen, met name de motoren. Met z'n AWG-9 radar en de Phoenix lange afstand raketten maken dat de F-14 een klasse apart is. De Tomcat is ontworpen als onderscheppingjager, maar in de loop van de tijd is het door ontwikkeld tot een volledig multirol-jachtvliegtuig.

Fokker G1 logo

Fokker G-1 Jachtkruiser

De Fokker G-1 Jachtkruiser was al een sensatie voordat het z'n eerste meter had gevlogen. Het had een ongebruikelijke configuratie met 2 staartbomen, een centrale romp en een zware bewapening. De LuchtVaartAfdeling (LVa) vloog met 8x 7.9 mm mitrailleurs in de neus. Hoezo zwaar geschut?
Het heeft echter nooit z'n kwaliteiten kunnen tonen in een luchtgevecht, want in de paar dagen dat het strijd heeft kunnen leveren stond het tegenover een geweldige overmacht van Luftwaffe jagers.

KLu logo

Opendag Kon. Luchtmacht

Elk jaar wordt op een van de vliegvelden van de Koninklijke Luchtmacht een opendag gehouden. Sinds een paar jaar is het een twee daags evenement waarbij alles op en rondom de luchtmacht te zien is.

Static show: Vliegtuigen die naast elkaar op een rij staan en van dichtbij bewonderd kunnen worden.

Vlieg demonstraties: Het meest spectaculaire onderdeel van de opendag.

 • Solo demonstraties met ondermeer de F-16 en Apache solo display van de KLu en van verschillende andere luchtmachten,
 • Grote formatie vliegen zoals de Red Arrows, Frecce Tricolori, Patroulle la France,
 • maar ook vliegende historisch vliegtuigen van spitfire, B25 Mitchells tot Hawker Hunters.
 • Foto's
  Leeuwarden 2016
  Volkel 2013
  Leeuwarden 2008
  Gilze Rijen 2005