Back to
grauwegans

Thuis

Grauwe Gans 36, Uithoorn

Logo van Grauwe Gans 36

We zijn al een tijdje aan het kijken naar een nieuwe woning. In het begin vooral in Amstelveen, maar sinds Augustus hebben we onze blik op Uithoorn laten vallen. Dus dit jaar gaan we verhuizen. We gaan van Amsterdam naar Uithoorn. Ons oog is gevallen op een huis in Meerwijk West, Grauwe Gans 36. Het is een mooie ruime en rustige buurt. Er komt alleen woonverkeer doorheen en vliegverkeer hebben we nog niet mogen ontdekken. Aan de achterkant grenst de woning aan een water. Het is een zogeheten sierwater waar kinderen met een roeibootje kunnen varen en schijnbaar zit er ook vis, want we hebben er ook al kinderen met vishengels gezien. Tegenover de woning is een mooi speelterrein met verschillende toestelen.

Mijn eerste reactie op de woning was, whow, wat een blokkenhuis. Maar bij nader inzien is het een mooie woning. Het is een hoekwoning met 5 kamers, dat is inclusief de zolderkamer. Bij de eerste binnenkomst viel gelijk de grote woonkamer op. De woning is bij de bouw al uitgebreidt met 2,5 meter aanbouw aan de achterkant en dat maakt dat de woonkamer erg groot is.

Kijken

We hebben in de Grauwe Gans 2 woningen gezien die ons wel aanstonden, nummer 36 en 44. Gezien de foto's op Funda hadden we het idee dat de 44 mooier zou zijn dan de 36. Vooral aan de buitenkant zaten bij de 44 minder strepen op die veroorzaakt kunnen zijn door het weer. 28 Augustus maken we onze opwachting bij nummer 36. De verkoopmakelaar is een bekende, want we hebben haar ook al bij een ander huis ontmoet. Bij binnenkomst valt gelijk de grote hal en daarna de grote kamer op. Kamer, zeg maar balzaal, want zo voelde dat. Wat minder was, was de kurkenvloer in de woonkamer. Dat wisten we al, maar toch, die gaat er uit. De keuken was mooier dan verwacht. Mooi keukenblad, alle appartuur is aanwezig en relatief nieuw. Maar dat mag ook wel, want de keuken is van 2009. Plus puntje.
Ook de tuin achter is leuk. Het water aan de achterkant is helemaal geweldig. Dat geeft toch iets extras aan de woning. Mooi hekje ervoor en een ouderwetse waterpomp. We weten niet of deze nog functioneert. Vanuit de tuin zien we ook de dakkapel. Een mooie hoge kapel die er goed uit ziet.
We gaan naar boven. De trap is voorzien we een 'prachtig' hoog pollig tapijt en dat is doorgetrokken naar de overloop. De kamers boven zijn mooie grote kamers. Daar helpt de dakkapel zeker aan mee. De laminaatvloer zien er op zich goed uit, alleen die van de master bedroom zijn wat slijtplekken te zien. De muren zien er goed uit. De badkamer is voorzien van een ligbad en een aparte douchebak. Verder is de badkamer gedateerd, maar die kan het eerste jaar nog mee. Douchekabine plaatsen en klaar.
Nog een verdieping hoger en we komen op zolder uit. Ook hier een mooie ruimte waarbij zelfs de dakbedekking is voorzien van een mooie behangetje. Schuifdeur onder de schuine kant leveren een mooie lange bergruimte op. De ketel is nog maar een paar jaar oud, 2010. Vanuit de zolderkamer kom je op een balkon. Wat er met de deur is gebeurt weet ik niet, maar das niet zo mooi. Daar heeft iemand eigenhandig de zijkanten van de deur bewerkt. Verder een leuk balkon. Je hebt er niet veel aan, want je gaat niet even naar het balkon om nog even in de namiddag zon te zitten. Maar wellicht dat het een mooie ruimte is om de was op te hangen. Want boven op zolder zit ook een aansluiting voor de wasmachine.
Nou alles bij elkaar ziet het er goed uit. Wel wat dingetjes, maar dat heeft elk huis wel, maar hier zijn de eerste jaren geen grote verbouwingen noodzakelijk. We kijken met een positief gevoel terug naar dit bezoek.
Bij het verlaten van nummer 36 lopen we richting de auto die tegenover nummer 44 staat. Gelijk een vergelijkend waren onderzoek van de buitenkant. De 44 ziet er van de buitenkant wel wat beter uit. Aan de voorkant hebben ze een mooi zitje gemaakt waar je 's avonds nog lekker van de avondzon kunt genieten. Maar daar gaan we later nog naar kijken.

Een week later zijn we weer terug op de Grauwe Gans, maar nu op nummer 44. Zoals al gezegd, de voorkant ziet er goed uit met een mooi zitje. Als we naar binnen gaan komen we een gelijke grote woonkamer binnen. Hier ligt een mooie houten vloer in. In de keuken zie we een aardige keuken, maar die haalt het niet bij nummer 36. Dat is een kleine teleurstelling.
Op naar boven. Daar zijn de kamers bijna even groot, maar aan de achterkant is geen dakkapel aanwezig, ook jammer. Dat had ik me in eerste instantie helemaal niet gerealiseerd. De muren van de kamers en vooral de randen zien er niet mooi uit. Er zit in elke kamer een lambrisering. Het is het allemaal net niet. De douche zag er op de foto mooi uit, maar bij binnenkomst viel het ons een beetje tegen. Die zag er helemaal niet zo mooi uit. mmm, dat is het ook niet. Op naar de zolder. Bij deze woning hebben ze het balkon bij de zolder getrokken waardoor je een mooie grote zolder hebt. Aan de linkerkant hebben ze een opbergzolder gemaakt. Deze is vrij smal, maar je kunt er wel veel in kwijt. De rest is verbouwd tot een grote slaapkamer. Dit was de eerste kamer die ik wel mooi vond. Lekker ruim.
Weer buiten zeiden we tegen elkaar, dit wordt em niet. Het huis viel ons beiden tegen. Dat gezegd hebbende zijn we gelijk doorgelopen naar nummer 36. Nog even er omheen lopen. 10 minuten laten zeiden we tegen elkaar. We gaan er voor. We gaan voor nummer 36.

Ondertussen hebben we ook zelf foto's gemaakt. Hieronder een selectie en een link naar ons fotoablum van Grauwe Gans 36.

Foto's binnen

Foto's buiten

2e bezichtiging

11 September. Samen met de stiefvader van Marieke, Martin en de aankoopmakelaar, Brigitte, gaan we Grauwe Gans 36 voor de tweede keer bekijken. Kijken of we op andere gedachten komen en of Martin nog dingen ziet die wij over het hoofd gezien hebben. De belangrijkste zaken waren de kozijnen van de ramen. Het lijkt erop dat daar slecht onderhoud aan is gepleegd, want we zien her en der uithollingen. Alsof men al houtrot heeft wegehaald en vervolgens weer overgeverfd. Verder gaf Martin ook het badkamer raam aan als een kritiek punt. Raam dichthouden als je niet thuis bent, want via het plattedak van de berging ben je zo binnen. Wellicht eens vervangen. Verder was Martin wel te spreken over de rest van de woning. Verder het gebruikelijke schuur, verf en vloerleg werk. Bij het afscheidt zei Brigitte dat ze me voor de eerste keer enthoussiast over een woning had gezien en dat was ook zo. Wel grappig.
We spreken met haar af, dat zei nog wat buurt onderzoek zou dan en dan zouden we beginnen met bieden. De vraagprijs is 274.500 euro.

Bieden

Op 14 September zijn we begonnen met het bieden. Ons eerste bod wordt uitgebracht: 235.000 euro. De eerste reactie was, dat men daar niet eens op wilde ingaan, maar de verkoopmakelaar heeft toch aangegeven er wel wat mee te doen. Ze komen terug met een bod van 272.000. Natuurlijk niet aanvaardbaar. We verhogen het bod naar 240.000. Als tegenbod ontvangen we 268.000. Ons volgende bod is 248.000. Zij komen weer iets dichterbij: 262.000. Ik zat em wel een beetje te knijpen. Ik wilde niet dat dit huis ons aan onze neus voorbij zou gaan. Als laatste bod brengen we 255.000 uit met de mededeling dat dit ons laatste bod zou zijn en dat we elders nog mogelijkheden hebben. Dit bod wordt geaccpeteerd. Yes, het bod is geaccepteerd. 19 September en we hebben een woning. Ja en wat nu?.

En nu... Wat zijn de volgende stappen?

BouwTechnische Keuring

Als eerste wordt een afspraak gemaakt voor een bouwtechnische keuring. Op 21 September hebben we een afspraak en komen we weer samen op de Grauwe Gans 36. Bij aankomst staat men al op het balkon. We lopen ook naar boven en maken kennis. Hij gaat ons voor in het huis en checkt het huis op verschillende punten. Puntjes van aandacht: De gevelplaten zijn al zacht aan het worden en moeten op termijn vervangen worden. De balkon deur (dat hadden we zelf ook al gezien). Over het algemeen geen echt schokkende dingen en ook zijn algemene indruk was goed. Vooral het schilderwerk aan de buitenkant moet aandacht besteed worden en dat blijkt ook de grootste kostenpost te zijn dat uit het bouwtechnisch rapport komt.
Deze krijgen we maandag via de mail. Bij het doorlezen van de electronische versie miste ik de foto's. De keurmeester heeft overal foto's van gemaakt, maar die zag ik niet terug. Ik had eerder een BT rapport gezien en daar zaten ze wel in, dus ik was een beetje teleurgesteld. Een dag later komt de papieren versie binnen en daar staan wel de foto's in. Een mooi overzicht.

Verder worden we gelukkig geholpen door Brigitte. We wilden proberen om gelijk de week erop een afspraak maken met de notaris, maar dat ging niet meer lukken. Ze had bij twee notarissen offertes op gevraagd, maar van een horen we niets terug. Ondertussen hebben we voor zaterdag een afspraak bij de hypotheek adviseur (Thomas) staan en die volgorde komt ons ook beter uit. Thomas beantwoordt al veel vragen voor ons, met betrekking tot het op naam zetten van het huis en wat de consequenties daar van zijn, ook financieel. Hij stuurt ons met een paar vragen naar huis om daar over na te denken, om de volgende donderdag weer bij elkaar te komen om knopen door te hakken.

Tekenen

Woensdag 3 oktober is dag van het tekenen. Ik ben tot nog toe redelijk rustig geweest, maar die woensdag was dat anders. Een spannende dag voor ons beiden. De afspraak was in Uithoorn bij notaris Amstelhoorn. Alle partijen waren aanwezig.
De verkoper plus makelaar
Wij plus makelaar
De Notaris.
En ja, hij maakt elke cliche waar, Het is een oudere man en het tekenen gebeurt aan een groot houten tafel. We gaan punt voor punt door de koopakte. Hier en daar worden nog wat puntjes opgemerkt en wat vragen gesteld. Dan komt het moment dat iedereen het eens is met de inhoud van de koopakte en kan er getekend worden. Eerst de verkoper, dan ik, dan Marieke en als laatste zet de notaris zijn handtekening er onder. En dan de felicitaties in ontvangst nemen. Gefeliciteerd. Als de financieen rond zijn, komen we terug om de eigendomsakte te tekenen en de sleutel overhangt te krijgen. Ook zullen we tussendoor nog een keer langs gaan om de samenlevingscontract te laten opstellen.

Hypotheek

Daags na de officiele handelingen zitten we weer bij Thomas om de laatste puntjes op de i te zetten voor de hypotheek. Nog even uitleg over overlijdensrisico verzekeringen n.a.v. de inkomstenanalyse. Nu kan hij offertes aanvragen.

De tijd vliegt voorbij. Op 9 Oktober krijgen we een telefoontje of we een afspraak willen maken, want de eerste offerte is binnen. Zaterdagmorgen gaan we op bezoek.

Als je een huis aan het kopen bent, dan is het net alsof je een beetje bekent bent. Iedereen wil een handtekening van je :-) Zaterdag hebben we dus ook weer een paar handtekeningen gezet: onder de hypotheek offerte en onder een overlijdensrisico verzekering. Voor de hypotheek hebben we gekozen voor een Bankspaar hypotheek, met een rente van 5.15% die we 20jaar vastzetten.
Nu moeten de laatste papieren nog geregeld worden die nodig zijn voor de hypotheek verstrekker, maar dat zijn bijzaken. Belangrijkste is dat in principe alles rond is en dat we nu moeten wachten tot de oplevering.

Ondertussen heeft de hypotheker ook iemand op pad gestuurd om ons huis te taxeren. Daar krijgen we later meer over te horen. Dit rapport is ook van belang voor onze WOZ waarde van het huis. In de koopakte staat deze nu gesteld op 285.000 euro, maar dat hebben wij er niet voor betaald.

Samenlevings contract

Als je samenwoont en je koopt een huis (niet alleen daarvoor) dan wordt aangeraden een samenlevingscontract op te laten stellen. Dat is dus ook onze volgende stap. We hebben van de notaris het en en ander aan lees materiaal mee gekregen. Alles over trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevings contracten en wat je allemaal daarvoor zou kunnen regelen bij een notaris. Het is voornamelijk termen kennen en dan kunnen we samen met de notaris om te tafel zitten om zo'n contract samen te stellen.

Volgende afspraak: donderdag 18 Oktober, Amstelhoorn Notarissen.
De donderdag zitten we met de Notaris om tafel om door te nemen wat er zoal in het samenlevingscontract moet staan. Het zijn voornamelijk zaken over het huis e.d. Een aantal zaken wordt opgeschreven en wordt later verwerkt in een concept samenlevingscontract. Tevens hebben we ook gevraagd om een testament voor ons beide op te laten maken. Dit is vooral van toepassing op de kleine van ons. Dingen als, erven, voogdij, wie wat krijgt als een van ons of beide overlijd. Een paar weken later krijgen we de concepten binnen en mogen we het doorlezen. Dat is zware kost, omdat er zo veel juridische termen in staan. Marieke heeft er zelfs nog een juridisch woordenboek er bij gepakt om bepaalde woorden op te zoeken.

Geaccepteerd

Maandag 29 Oktober krijgen we van de hypotheek adviseur de vraag of we nog even snel de handtekening wilden zetten onder een licht aangepaste hypotheek offerte. De verbouwingskosten zijn eruit gehaald, want we gaan geen grote verbouwing laten uitvoeren. Als dat wel zo zou zijn, wilde de hypotheek verstrekker graag de plannen zien. Ook kregen we te horen dat de aanvraag al door de eerste selectie was gekomen en dat na het opsturen van de nieuwe offerte nog een tweede toets uitgevoerd zou worden. De nieuwe aanvraag zou ook met het verzoek verstuurd zijn om er een spoeddossier van te maken, zodat we 6 November zouden gaan halen.

Op donderdag 1 November is het zover. De hypotheek is geaccepteerd. Er worden afspraken gemaakt om, zoals afgesproken, om op 5 November bij de Notaris te verzamelen voor het ondertekenen van de opleveringakte en andere stukken (hypotheek akte, samenlevingscontract, testament). We hadden eerst een voorlopige afspraak voor 2 November, maar doordat de hypotheek stukken later waren, kon 2 November niet gehaald worden, dus is het 5 November geworden??? Wij kunnen maandag en dinsdag niet! Maar na even heen en weer bellen met de Notaris en Marieke zijn we toch op 5 november uit gekomen, maar dan in de middag.

Hoera we hebben een huis gekocht

Nu kunnen we echt zaken in beweging zetten zoals de inrichting van het huis: wat gaan we allemaal aanpakken, wat worden de kleuren, hoe gaan we het interieur inrichten.
Ondertussen hebben we niet stil gezeten. We hebben al een aantal dagen door gebracht in woonboulevards, woonwinkels, vloerboeren, Ikea. Ondertussen zijn er ook al een aantal knopen doorgehakt.

Maar dat is maar het begin. Verder moet er nog kleuren voor de muren concreet worden. We hebben al we ideeen, maar deze moeten we eerst gaan bekijken.

Ook kleine aanpassingen hebben we al doorgenomen. De trap moet gestript worden van de vloerbedekking, net als de overloop, dat zie ik nu als de zwaarste (sloop)klus. Die trap willen we wit verven met een donkergrijze halve manen. De laminaat vloer in de slaapkamers gaat eruit en wordt vangen door een laminaat vloer die de gehele bovenverdieping gaat bedekken. Het behang in de hal en trapgat wordt vervangen door.....

Op 4 November nog even bij Funda gekeken en daar stond de volgende mededeling: Verkocht: Aan ons :-)

Op naar maandag 5 November. DE dag in onze roerige periode.

Maandag 5 November begon als elke werkdag. je staat op, gaat naar het werk en je doet je werk. Maar tegen half 3 begin ik me toch een beetje spanning te voelen. Gezonde spanning van het tekenen van een eigendomsakte en hypotheek akte. Net voor drieen stap ik in de auto, want om half 4 hebben we een afspraak bij de Notaris, maar dan krijg ik te horen of we om 3 uur bij het huis willen zijn, voor de oplevering? Huh, dat was ons even ontgaan, maar na een telefoontje met onze makelaar, blijkt het te gaan om het opnemen van de meterstanden en een laatste inspectie. Dat heeft onze makelaar op zich genomen. pffffft, dat zou wat zijn..
Om half 4 lopen we bij de Notaris binnen en zijn de andere partijen al aanwezig. We stappen de kamer met de grote tafel binnen. De spanning is voelbaar. We beginnen met het doorlopen van de eigendomsakte. De verkoper zet z'n handtekening en wij zetten onze handtekening en klaar. Oh nee, daar volgt gelijk de overdracht van de sleutels, Gefeliciteerd jullie zijn bij deze eigenaar van de Grauwe Gans 36. Marieke kreeg van de verkopers nog een kleine cadeautje voor de baby, een leuk boekje. Na de felicitaties loopt iedereen de deur uit en na 10 minuten is het gebeurt. Dat ging lekker snel, maar wij zijn er nog niet.

Wij moeten nog even zitten voor de ondertekening van:

Afijn, een uur later staan we met een pak papier in de handen weer buiten en is het officiele gebeuren achter de rug. Nu kan het echter werk beginnen, de verbouwing!!!!!