Back to
grauwegans

Thuis

Tuin verbouwing

Ander half jaar nadat we het huis zijn ingetrokken, maken we plannen om de tuin aan te pakken. We hadden zelf geen idee van hoe of wat en besloten om te zoeken naar een hovenier. Blijkt dat de buurman een paar huizen verderop een tuinbedrijf heeft en we hebben hem gevraagd een voorstel te maken. We wilden tegelijkertijd de voor en achtertuin doen. Ook wilden we alles laten doen. Na twee keer een voorstel gekregen te hebben, hadden we wel een idee hoe we het niet wilden, maar daar deze voorstellen kregen we zelf ook ideeen wat we wel wilden. Daardoor hebben we zelf een ontwerp gemaakt mbv zijn ontwerpen. We hebben een offerte laten opmaken van ons voorstel en daar stonden we even van te kijken. Wow, dat is niet goedkoop. We wisten wel dat het een flinke duit ging kosten, maar dat zat zeker twee keer boven ons geplande budget. Nee, dat gaan we niet doen. Dan gaan we toch maar zelf beginnen met het verbouwen van de tuin. Voordeel van de offerte was wel dat we ongeveer wisten wat er moest gebeuren en welke materialen er bij gebruikt zouden worden.

Weekend van 20-23 Maart:
's Morgens om 9 uur staat een vrachtwagen 10 kuub zand voor de deur. De vrachtwagen kan niet helemaal de parkeerplaats oprijden en stort het zand deels op de oprit en deels op de werkvlonder. Dan kan er dat weekend zand verplaatst worden. Vrijdagavond ben ik na het werk gelijk doorgereden naar Kooyman tuincentrum om een kruiwagen te huren, zodat ik zaterdag gelijk aan de gang kan. Helaas heeft mij oproep om hulp geen resultaat opgeleverd, maar het was wel erg kort dag.

Zaterdag heb ik in 3 etappes zand lopen kruien. Eerst de tuinpoort eruit, want anders past de kruiwagen er niet door. Gewapend met handschoenen, kruiwagen en een schep ben ik begonnen met scheppen. In het begin gaat dat nog best vlot, maar op een gegeven moment begon ik mijn armen een beetje te voelen. Tja, niets gewend natuurlijk, die kantoorkandjes. Na een uurtje was het tijd om te stoppen om mee te doen aan de muziek les met Floortje. Na een uurtje kruien was een klein deel van de tuin opgehoogd. Het lijkt niet veel en zeker niet als je de overgebleven berg zand aan de voorkant ziet.

Na de middag is er nog zo'n twee en half uur doorgewerkt. Aan het einde van de dag was de tuin voor driekwart opgehoogd. Ondertussen was de kracht uit de handen weggetrokken, maar het begint lekker op te schieten.

Zondag middag heb ik de schop weer opgepakt en heb die dag de ophoging van de tuin afgemaakt. Het was wel goed te merken dat het einde in zicht kwam, want het ging steeds makkelijker (zo leek het). Maar het resultaat mag er zijn. Daardat het ophoogzand wit is, lijkt de tuin gelijk twee keer zo groot.

Maandag heb ik vrij genomen en heb een trilplaat gehuurd om het tuin aan te trillen. Tevens heb ik geprobeerd het een beetje te effenen. Dat is tot op zekere hoogte gelukt, maar de profs morgen het afmaken. Na het trillen heb ik de ruimte onder de tuin een bovenkant op gemaakt, zodat hierover ook zand gelegd kon worden. De volgende klus was het maken van het deurtje voor deze ruimte. Daarmee was er een einde aan de dag gekomen en een mooie afsluiting van het weekend. De tuin is er flink van opgeknapt en weer een stap verder.

18 April
Vandaag heb ik de vlonder afgemaakt. De laatste planken op de hoeken zijn gelegd. Als laatste moest de buitenrand nog afgewerkt worden. Met de handcirkelzaag is het een mooie rechte rand geworden en daarmee is het aanzicht van de vlonder gelijk een stuk mooier.

28 April
Op 28 april hebben we de knoop doorgehakt voor de offerte voor het verharden van de tuin. We hebben even lopen twijfelen wat we zelf willen doen en wat we laten doen. Uiteindelijk is het zo geworden, dat we het terras laten leggen en dat het kunstgras deel door de tuinmannen wordt gevlakt. Dan kunnen we zelf het gras erin leggen.

30 Mei
De bestelling voor de tuinschermen, tuinhek en kunstgras bij Kooyman uitgezet.

4-6 Juni
Op 4 juni worden de tegels thuis afgeleverd, tevens met de mededeling dat ze maandag 8 juni gelegd gaan worden. Een dag later krijg ik een telefoonetje van Kooyman dat ook de bestelling binnen was. Klein detail was dat ik palen van 4,2 meter had besteld en deze waren nog niet binnen. Dit bleek echter een foutje mijnerzijds, want dat moesten palen van 2 meter zijn. Dit hebben we gelijk even rechtgezet.
Zaterdag staat de vrachtwagen voor de deur om de spullen te leveren. Het een kraan wordt het uit de bak gehaald. Bij het aanzicht had ik even zoiets van: Huh is dat alles? Inderdaad dat was alles. Bij het uitpakken van de pallet kwam ik erachter dat twee smalle hekken, twee lange lage hekken zijn geworden. Of verkeerd besteld of verkeerd geleverd, maar achteraf kwam het wel goed uit. De lage hekken kunnen we nu langs de waterkant zetten, zodat kinderen niet zomaar het water in kunnen rennen, of dat er ballen in het water kunnen rollen.

7 juni
Zondagmiddag zijn de eerste stappen gezet om de schutting op te bouwen. Eerst even kijken hoe we het gaan aanpakken, dan de laatste benodigdheden halen bij de Gamma, schroeven, slagpluggen. Na een uurtje of 1,5 stond het eerste scherm tussen twee palen in gemonteerd. Het geeft gelijk een andere aanblik op de tuin. 's Middags nog even een verjaardag tussendoor, maar 's avonds nog even een uurtje doorwerken om ook het tweede deel het scherm neer te zetten. Nu ging dat wat sneller, omdat ik wist wat er moest gebeuren.

8 juni
Maandag komen de tuinmannen langs om de tuintegels te leggen. Ik was zelf aan het werk, maar heel erg nieuwsgierig. Gelukkig was het een korte dag, waardoor ik op tijd thuis was. Het resultaat mocht er zijn. Het zag er goed uit, maar door wat miscommunicatie was niet alles gedaan wat er afgesproken was. Zo was het tuinpad naast het huis niet gelegd en het deel voor het kunstgras niet vlak gemaakt. Na een belletje zouden ze de volgende dag terugkomen om het af te maken.
Zelf heb ik 's avonds nog een stuk hek ilangs de waterkant geinstalleerd. Het tweede deel moet op maat gemaakt worden, maar dat wordt woensdag gedaan.

9 juni
Dinsdagmiddag is het werk van de tuinman klaar. De tegels liggen er allemaal in en het zandbed voor het kunstgras is vlak gemaakt. Tijd voor mij om een stukje groen in de tuin aan te brengen. Het is een beetje als een tapijt in huis leggen. Je rolt het gras uit en begint het op maat te snijden. Daarna wordt het vastgezet met pennen, zodat de grasmat niet kan verschuiven. Als laatste gaan er 3 zakken met silicazand over. Dit om de onderkant van de kunstgrasmat te beschermen tegen stoelpoten en bijvoorbeeld spelende kinderen, anderzijds ook om de sprieten van het kunstgras overeind te zetten. Ik was verbaasd hoeveel zand er op ging en dat je er helemaal niets van weer ziet. Het gaat helemaal tussen het gras zitten. Maar het resultaat is prachtig. Het gras geeft gelijk meer kleur aan de tuin.

10 juni
Woensdag komt Martin, de stiefvader van Marieke, langs om mee te helpen met het plaatsen van de hekken. Deze moeten ingekort worden, omdat de ruimte tussen de palen minder is dan 1.80m. Met z'n tweeen gaat het een stuk sneller en met zijn ervaring als aannemer. Binnen twee uur hebben we alles voorelkaar. Meer kunnen we op dit moment niet doen, omdat er eerst wat spullen gehaald moeten worden. Het tuinhek zit er ook in, maar deze kan nog niet dicht. Komt goed :-).