Back to
grauwegans

Thuis

De Verbouwing

De verbouwing, het lijkt wel een reality programma :-). Nadat we maandag 5 November de handtekeningen hebben gezet, zijn we gelijk weer naar ONS huis gegaan om nog even te kijken wat we ook alweer gekocht hadden. Wat moet er allemaal gebeuren? Nou eerst een hele boel slopen en daarna weer opbouwen.

Actieplan

Wat zijn de sloop acties:
  1. laminaat verwijderen 1e verdieping, OK
  2. Vloerbedekking 1e verdieping, OK
  3. Vloerbedekking van trap verwijderen, OK
  4. Behang verwijderen op hoofdslaapkamer, babykamer, trap en hal beneden, OK
  5. Balkondeur aanpakken. OK
Daarna kunnen we beginnen met opbouwen

Het begin

Woensdag 7 november zijn we voor het eerste aan het klussen geslagen. Marieke is 's middags begonnen met het verwijderen van de laminaat vloer in de babykamer. Daar kreeg ze gelijk de eerste verrassing. Onder de vloer lag nog een oude vloerbedekking en tegen de kant van de douche heeft vroeger ook een lekkage gezet, want de vloer is daar nat geweest en ruikt lekker muf. Vooraf was dat niet te zien en ook niet te ruiken, maar het lijkt erop dat het een oude lekkage is.

's Avonds zijn we met z'n tweeen terug gegaan naar het huis om nog even een uurtje of twee te klussen. Marieke is boven verder gegaan met het slopen van de vloeren. Bij elke kamer komen we weer wat anders tegen: de studeerkamer had een zeil onder de vloer liggen en in de slaapkamer lag een normale ondervloer. Ik heb mijn eerste tijd besteed aan het verwijderen van de vloerbedekking op de overloop en later ook in de babykamer. Benieuwd wat voor weerstand ik zou ontmoeten ging ik vol goede moed aan de slag. De hoeken waren lastig, maar de rest van het kleed liet zich vrij makkelijk verwijderen. Het kleed was met dotten verlijmd en niet volledig verlijmd. Na het flinke trek en schop werk, liet het vloerbedekking zich verwijderen van de ondergrond. Hetzelfde verhaal gaat ook op voor de vloerbedekking in de babykamer. Alleen nog de vloer effenen en we kunnen er een nieuwe vloer overheen leggen. Hiermee hebben we de eerste mijlpaal bereikt. De vloer op de eerste verdieping is verwijderd.

Daarna ben ik begonnen met de trap. Deze is bedekt met een mooi hoogpolige vloerbedekking, maar deze moest er toch af. Ik was erg benieuwd hoe de vloerbedekking van de trap af zou komen en hoeveel lijmresten er achter zouden blijven. Eerst een snee maken in de trap. Daarna met een schroevendraaier proberen het kleed los te trekken. Inplaats van de trap te raken, stak de schroevendraaier nog verder naar beneden. Rotte trap? Nee, op de treden ligt ook nog een geluidsdempende laag van een kleine centimeter. Bij het verwijderen van de rubberlaag bleven er allemaal rode puntjes achter. Langzaam maar zeker, tree voor tree komt de trap vrij van de vloerbedekking. Resultaat van de eerste dag: laminaat verwijderd, vloerbedekking op de 1e verdieping verwijderd en 5 treden van de trap gestript.

Zaterdag 10 November hadden we hulp. Die dag hebben onze beide ouders helpen. Voor die tijd nog even naar de Gamma om gereedschap te kopen, waaronder een verfkrabber, plamuurmessen, keukentrap, een behangafstoomapparaat huren en nog een aantal zaken. Ondertussen zijn mijn ouders al aangekomen bij het huis. Na aankomst eerst even rustig koffie drinken, bijpraten en natuurlijk een eerste rondleiding. Altijd leuk. Voordat we gaan beginnen gaan Marieke en mijn moeder naar de winkel, maar voordat ze kunnen vertrekken maken we kennis met een tweetal buren, Lisette en Astrid. Erg leuk om ze te ontmoeten. Het was een leuke spontane actie en gelijk een beetje van de buurt geleerd, waaronder dat de burgemeester ook in onze straat schijnt te wonen. Wonen we toch op stand :-)
Daarna ga ik samen met mijn vader aan de slag op de trap. Ik heb de verfkrabber gepakt en merkte dat de resten op de trap als sneeuw voor de zon verdwenen. Wauw, dat was gaaf. Vaders ging verder met het verwijderen van de vloerbedekking van de overige traptreden. Het is zwaar maar wel verdienstelijk werk. Als de dames weer terug zijn, gaan we eerst lekker broodje eten. Ondertussen komen ook de ouders van Marieke aan.

Na het eten gaan we met z'n allen aan de slag. Moeders met sop in de keuken, vaders op de trap, ouders van en met Marieke de slaapkamer in om behang eraf te stomen. Dat bleek nog een heel karwei. De betonnen muren waren erg lastig, ook met het stoomapparaat, maar de gipsbeton muurtjes ging een stuk makkelijker. Tegen een uurtje of half 4 was het koffietijd en kregen we ook het eerste bezoek van Marco, Jolanda en Ruben. Gezellig en even wat afleiding van het werk. Tegen die tijd was de kamer klaar en gingen de ouders van Marieke weer weg. Na de koffie hebben we de babykamer vrijgemaakt en is ook in deze kamer het behang gestript. Ondertussen hebben mijn vader en ik de trap grotendeels gestript. Het schutbord zat vol met lijmresten, maar met een verfbrander (fohn) ging het er vrij makkelijk af, dus geen gedoe met afbijtgoedjes e.d. Aan het einde van de dag hebben we een trap bijna kaal en twee slaapkamer ontdaan van behang en de keuken is ook weer helemaal spik en span. Nou, dat viel me niet tegen. Morgen is er weer een dag.

Zondag 11 November ben ik verder gegaan in huis. Marieke was de hele dag op pad, eerst dirigeren en daarna met de X-mas vocals repeteren. Tussen de middag kwam ze nog even langs om samen te lunchen en ze heeft ook nog een uurtje meegeholpen met behang strippen.
Ik ben 's morgens eerst begonnen met het strippen van het behang in de trappenhuis naar zolder. Zonder stoomapparaat maar wel met een emmer water en wasmiddel. Het was goed te doen, maar de eerste meters waren lastig, omdat het de betonnen buitenmuur was. Op sommige stukken zat een stuclaag en die stukken waren makkelijker te verwijderen. Na de lunch ben ik met de laatste 3 treden van de trap aan de slag gegaan. Tegen half 2 was deze klaar en daarmee was de tweede mijlpaal gehaald. Oke, de zijkanten van de trap moeten nog een keer gebeuren, maar het lastigste werk (althans dat hoop ik) is gedaan. Marieke is na de lunch verder gegaan met het behang, maar dat viel een beetje tegen. Daarna heb ik het weer overgenomen en heb ik het trappenhuis naar zolder gestript, de muren van de overloop en een deel van het trappenhuis naar de 1e verdieping. Toen vond ik het genoeg. Ik kreeg bijna kramp in de vingers van het steeds de druk op het plamuurmes zetten om het behang van de betonnen muurdelen te verwijderen.

Maandag avond heb ik de draad weer opgepakt en heb ik me nog even 2 uurtje boos gemaakt op het behang op de muur. Tegen half 10 was het trappenhuis klaar en de muur tot aan de voordeur was ook gedaan. Dinsdag is Martin overdag langs geweest om de balkondeur aan te pakken. Deze deur zag er niet meer uit en sloot ook niet meer goed. Maar dat was niet het enige wat hij had gedaan. Toen ik woensdag de voordeur opende, ging deze ook heel makkelijk open. Dus ook deze deur was aangepakt.

Woensdag had ik de rest van de muren in de hal ook kaal. Mijlpaal drie was daarmee bereikt. Tevens hebben zijn we (voorlopig) klaar met strippen en kunnen we beginnen met de voorbereidingen op de boel weer op te bouwen.

Zaterdag 17 November zijn we met z'n tweeen naar de Gamma gegaan om inkopen te doen. Behang voor onze slaapkamer, gatenvuller en het een en ander aan verf, zoals muurverf voor 2 van de wanden in de woonkamer. Het was een lange middag, waar we ongeveer 2,5 uur hebben doorgebracht. Dat was iets langer dan verwacht, maar wel nuttig. Omdat we die dag ook nog spullen naar de gemeentewerf wilden brengen, schoot de lunch er een beetje in. Terug naar huis, aanhanger erachter en weer verder. Gelukkig was het huis daarna een stuk opgeruimder: geen oude laminaat meer en geen oude vloerbedekking. Daarna gelijk doorgereden om de aanhanger weer in te leveren.

De rest van de week hebben we de draad weer opgepakt. De gaten in de muren door het hele huis gedicht. Woensdag middag heeft Marieke de plinten in de slaapkamer geverfd en 's avonds is ze er voor een tweede keer overheen geweest. Daarna hebben we samen de trap geschuurd. We kwamen totaal wit van het schuren van de trap af. Helaas waren een aantal hoeken van de trap niet bereikbaar met de gereedschappen die we beschikbaar hadden. Donderdag zijn mijn ouders weer overgekomen om een dagje te klussen. Marieke en mijn moeder hebben zich bezig gehouden met het behangen van onze slaapkamer. 's Morgens kreeg ik op het werk een belletje van mijn vader dat een van de retourleidingen van de verwarmingsketel, totaal verroest waren. Gelukkig zat er een telefoonnummer bij de ketel en 's middags is er nog iemand langs geweest om de leiding te vervangen. Tevens is die dag de warmte in huis terug, want ook de verwarmingspomp moest nog aangezet worden.
's middags heeft mijn vader zich zijn tanden gezet in de laatste restjes van de trap, maar zeker niet de makkelijkste stukjes. Tegen de tijd dat ik langs kwam om Marieke op te halen voor het erkennen van ons kind bij het stadsdeel kantoor, was de slaapkamer al bijna af. Mijn ouders hebben het afgemaakt voordat ze naar huis gingen. Het resultaat mag er zijn. Een mooie kamer en ook een mooie trap.

Vrijdagavond naar de Praxis om daar weer weg te gaan met radiator verf, grondverf en muurplinten voor de babykamer. De bedoeling was ook behang voor de babykamer vinden, maar dat was geen succes. Daarvoor moesten we wat anders verzinnen.
We zijn naar Mijdrecht gereden om wat te eten, maar daar zit ook de Decorette en daar hebben ze 'iets' meer keuze in soorten behang. Als we daar aankomen zien we ook Sander en Ilse die we kennen van de zwangerschapcursus. Even bij praten. Na het eten zijn we behang gaan uitzoeken en daar vonden we wat we zochten. Een mooie combinatie van streepjes en effen behang met een mooie sierstrook. Helemaal goed. Donderdag kunnen we het ophalen.

Het is alweer weekend en er moet weer gewerkt worden. Uitrusten is er even niet bij. Zaterdag komt Wendy ons versterken bij het verven van de woonkamer muren. We waren even benieuwd hoe de grijze verf die we voor de muren hadden uitgezocht, of dat mooi zou zijn. We zijn begonnen met 1 muur en die is erg mooi geworden, maar de tweede muur zien we vanaf, omdat het de kamer smaller zou maken. De andere muren blijven wit, maar wel met een nieuwe frisse laag. Ik heb ondertussen her en der in het huis wat kleine klusjes opgepakt, zoals het dichten van de overgebleven gaten in de muren, nieuwe WC bril op de badkamer, het verwijderen van de ophangsysteem van het douchegordijn en een nieuwe WC-rol houder opgehouden in de WC beneden. Marieke is begonnen met het schuren van de radiator in de babykamer.
Zondag konden we goed zien hoe de muren waren geworden. De grijze muur is echt mooi geworden, de witte verf heeft wat minder goed gedekt en die zal nog een keer over moeten. De grootste klus voor vandaag was het verven van de radiator en het plakken van de muurplinten op de overloop en babykamer. Eindelijk was het geel van de verwarming en de leidingen uit de kamer verdwenen en omgetoverd tot een mooie ivoor witte variant. Ik kon de babykamer niet schuren ivm het verven, maar de muurplinten zijn op maat. Dat was weer een mooie afsluiting van de week.

Weekend van 30 November t/m 2 December
Dit weekend heb ik vrijdag vrij genomen, zodat we een lang weekend kunnen klussen. Deze dag begint ook de schilder Maurice bij ons in huis voor de muren van de zolder, trappenhuis, overloop en hal. Vrijdag wordt door hem besteed aan het prepareren van de muren, zodat deze mooi glad en voorbereid zijn. Maandag en dinsdag komt hij terug om het af te maken. Dit gaat weer een hele verandering teweeg brengen in huis.

Vrijdag zijn ook mijn ouders van de partij. Zij hebben die dag de babykamer behangen. De eerste tekenen dat er straks een baby kan komen te liggen. Ondertussen heb ik in de studeerkamer de muur grijs geverfd. Ook wordt het bed van Marieke boven op zolder opgebouwd. Mijn ouders hebben de eer om als eerste in het huis te mogen slapen. Eigenlijk klopt dat niet.
Zaterdag zijn mijn ouders al weer vroeg van de partij en ze zijn al begonnen met het plakken van de plakrand van de babykamer. Vandaag wordt een korte dag, omdat we om 3 uur ons klaar moeten maken voor het feest van de ouders van Marieke. Ze zijn 12,5 jaar getrouwd en Wilma is ook nog eens 65 geworden.

Zaterdag en zondag wordt de vloer op de 1e verdieping gelegd. Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van Bart Roling. De laminaat vloer is een fins eiken met een donkere V-groef. Toen we begonnen met leggen, zagen we gelijk dat het er erg gaaf uit zag. We zijn begonnen in de slaapkamer, omdat de babykamer behangen werd. Het behang en de vloer passen goed bijelkaar. Daarmee was de eerste kamer zo goed als af.
Na de slaapkamer zijn we doorgegaan naar de babykamer. Als het goed zou zijn, zouden na het leggen de vloer op gelijke hoogte in de overloop moeten uitkomen en zo waar, het klopte precies. Na de lastige deurposten konden we door met de overloop. Zaterdag hebben we een groot deel kunnen leggen, maar zondag hebben we het afgemaakt. Bart had zondag ook nog even tijd en dat maakte dat we ook de vloer in de studeerkamer er snel in hadden liggen.
Wauw wat een verandering. De vloer ligt er in de lengte in. De overloop, de studeerkamer, de slaapkamer en de baby kamer vormen nu 1 geheel. De donkere V-groef geeft een erg mooie afwerking aan het geheel. Perfect, we zijn er erg blij mee, boven verwachting.

Maandag worden de eerste plakplinten gelegd. Als eerste natuurlijk de plintjes op de babykamer. Lekker makkelijk, lange rechten stukken. Daarna de slaapkamer. We kunnen nog niet verder op de overloop, omdat de schilder de vloer nog bedekt heeft ter bescherming van de vloer. Ook de slaapkamer worden voorzien van de plinten. Tijdens het leggen kom ik er ook achter dat de muren helemaal niet zo recht zijn. De plinten zijn recht, althans daar ga ik vanuit, maar volgen de muur niet. Met een beetje forcen lukt het wel.

8 December 2012: Mijn ouders zijn ook dit weekend weer van de partij. Na nog even 20 minuten in de file te hebben gestaan, komen we tegelijkertijd aan bij het huis. Mijn ouders beginnen met het schuren van de deuren op de bovenverdieping.. Ondertussen zijn Marieke en ik naar CarpetRight en daarna naar Maashout om de laatste detail mbt deurmat te bepalen. We nemen een gemeleerde zwarte mat en daarmee kunnen ze komende week de vloer leggen en de deurmat opmaat maken.
Op de terugweg gaan we langs de Gamma om muurverf, beitel en arcytaatkit te kopen. Met nu een betere kwaliteit muurverf kunnen we de witte muren er mooier uit laten komen. Na de lunch pakt mijn vader de muren op en ga ik boven verder met het meten, zagen en plakken van de plinten op de overloop en studeerkamer.

9 December 2012: Marieke en ik zijn weer terug in het huis. Eerst wordt het raamkozijn in de zijmuur in de verf gezet. Het wordt gelijk een stukje lichter in huis. Daarna wordt de verwarming in de kamer geverfd, dat doen we even samen :-). 's Middags ga ik boven weer verder met de voorzetplinten op de studeerkamer. Het is even puzzelen hoe met de verschillende onderdelen om te gaan. Eerst de opvullatje op maat zagen, dan de kunststof hoekjes bijwerken, omdat de oude plinten er nog voor zitten. Normaal gesproken maak je gebruik van bevestigingsbeugel, maar ik zag het niet zitten om tig gaten in de muur te boren. Nadat ik 3 plinten heb verwerkt, blijkt dat ik er toch nog 1 tekort kom. Dus dat wordt morgen nog een bezoekje aan de Praxis. Ondertussen heeft Marieke de woonkamer helemaal opgeruimd, zodat woensdag de vloer gelegd kan worden.

10-12-12. Nog een stukje muur in de kamer verven en daarmee moet dat de laatste keer zijn. Ook de laatste stukje van de verwarming wordt geverft. Laatste plintjes worden gelegd op de 1e verdieping. Na eerst de laatste meters gekocht te hebben bij de Praxis, kan vandaag de afwerking van de vloer worden afgerond. Eerst wordt de staande plint in de studeerkamer afgemaakt. Na eerst de tussenstukjes tegen de oude plint te hebben gespijkerd, kunnen de laatste meters plint geplakt worden. Het ziet er allemaal mooi en strak uit.
Als laatste worden de plakplinten in de studeerkamer geplakt achter de verwarming. Daarna kunnen de laatste stukjes rondom de verwarmingsvoeten gelegd worden, zowel in de studeerkamer als in de slaapkamer. Het wordt krap en eigenlijk heb ik 2 mm te kort, maar dat mag de pret niet drukken. Die leggen we aan de achterkant onder de verwarming en niemand die het ziet.
Daarmee hebben we weer een mijlpaal bereikt: de vloer met plintjes zijn af.

11-12-12. De lamelparket vloer wordt geleverd. Zo kan het hout nog een dagje acclimatiseren. De firma Maashout heeft alles voorbereidt om morgen te kunnen beginnen met het leggen van de vloer in de kamer, keuken en gang. We zijn heel benieuwd wat we de volgende dag tegen gaan komen.

12-12-12. De lamelparket vloer wordt vandaag gelegd. Ze hebben de nieuwe vloer over de bestaande vloeren gelegd. Omdat in de keuken en hal plavuizen lagen is er een dikke ondervloer gebruikt om de oneffenheden in de plavuizen weg te kunnen werken. Daar bovenop wordt die nieuwe vloer gelegd en door deze methode komt de vloer een kleine 2 cm hoger te liggen dan het orginele. In de avond nemen we een kijken in huis om te zien hoe de nieuwe houtenvloer is geworden. Het ziet er gaaf uit. Mooie kleur, mooi gelegd. Wat een ruimte. Het is ook mooi dat alles nu doorgelegd is en dat maakt het een mooi geheel. We hebben nog wel wat puntjes die we graag nog even aangepast zien, zoals een scheef staande plint en ze waren ook niet consequent met de plakplintjes. De ene keer was er wel een hoekje afgezaagd, dan weer niet. Maar ze hebben de deuren netjes op maat gezaagd en ook de plinten onder de keuken. De kamer ziet er gelijk heel anders uit.

15-12-12. Naar de ikea om de meubels te bestellen. 's Morgens kijken wat en hoeveel we willen hebben. Tussen de middag even terug naar huis voor een knipbeurt om 's middags weer terug te gaan naar de Ikea. We hebben de volgende meubels besteld: Liatorp Kastenwand voor in de kamer met twee boekenkasten, audio/video meubel en CD-rack, lampen voor boven de kast, Liatorp dressoir, 4 Pax kasten voor in de slaapkamer. Alles bij elkaar blijkt het zo'n 550 kg te zijn. We hebben er maar voor gekozen dat Ikea de boel voor ons gaat verzamelen en dat ze het bij ons thuis gaan afleveren. Voor het leveren staan ongeveer 2 a 3 dagen voor. Bij de transportbalie kregen we de vraag: Kan het morgen (zondag) tussen 11 en 2. Ehhh, nou ja, doe dat maar, want we zijn er dan toch. Lijkt Overtoom wel :-)

Daarna door naar de Praxis om een douche cabine te halen. We hebben al eerder gekeken, maar dat was op een andere lokatie. We hebben het ook in de krantjes zien staan. Welke was het ook alweer. Volgens mij waren er twee verschillende maten. Bij nadere inspectie blijkt de ene prijs voor de douche wand te zijn en de andere voor de douche deur. Ohw, oke. Maar degene die ik op het oog had was in de aanbieding. Hup, meenemen dus.

16-12-12. Douche cabine opgebouwd samen met m'n vader. Dat was nog een hele klus. Vooral ook toe bleek dat de douchebak niet waterpas was. Met vereende krachten lukt het om de twee wanden neer te zetten. Nu blijkt dat er nog een gaat tussen de douchebak en de onderkant van de douche wanden te zitten. De kant van het bad kan dicht gekit worden met silyconenkit, maar de ruimte onder de deur was te groot. Mijn vader zou daar een aluminium rand voor maken.
's Middags worden de Ikea meubels geleverd, 38 pakketten en 550 kilo.... De pakketen leggen we eerst in de woonkamer neer en het wordt een hele stapel. Dat is meer dan ik gedacht het en gelukkig hebben we dat niet in onze auto hoeven laden en lossen.
De buurvrouw komt ook nog met een pakketje voor ons. Caiway heeft de PVR en modem geleverd. Leuk, kunnen we met TV,telefoon en internet aan de slag.

Nadat mijn ouders weer naar huis vertrokken heb ik nog 'even' de audio/video meubel in elkaar gezet. Je begint eraan met het idee: "Met een half uurtje heb ik iets staan", maar als de kast klaar is en je kijkt op de klok, blijkt dat je toch alweer een uurtje verder bent. Maar het eerste resultaat en dus het eerste meubel staat. Ik wilde toch iets hebben staan. Ook om te zien hoe het zou staan in deze grote ruimte. Alles bij elkaar zou het meubel zo'n 3 meter muur in beslag nemen en ik was benieuwd hoeveel ruimte er over zou blijven. Nou, meer dan genoeg, zoals later zou blijken.

18-12-12. Vandaag worden de traptreden in de grondverf gezet. Zorgen dat je niet meer boven hoeft te komen. Het is een hele klus, maar wel een mooie klus. Je ziet de trap helemaal veranderen. Het grauw grijze heeft nu definitief plaats gemaakt voor een mooie witte trap. Overmorgen maar weer verder, maar nu we er toch zijn, kan er ook nog wel een boekenkast in elkaar gezet worden. En net als de A/V meubel, valt de tijd toch weer tegen. Aan het einde van de avond is de kast natuurlijk af.

20-12-12. Voordat de verhuizing gaat beginnen is de trap voor de tweede keer in de grondverf gezet. Eerst wordt de trap licht opgeschuurd en schoongemaakt. en tweede kast van de kastenwand opgebouwd.

21-12-12. Vandaag heb ik vrijgenomen en samen met mijn vader gaan we de laatste voorbereidingen in het nieuwe huis te treffen. De kastenwand in de woonkamer wordt afgemaakt, samen bouwen we de Pax klerenkast in de slaapkamer op.

22-12-12. Vandaag gaan we verhuizen. 's Morgens haal ik eerst de verhuiswagen op bij KapperBakker in Amsterdam. Het is iets groter dan ik verwacht had, maar geen probleem. Bij aankomst in Amsterdam blijkt dat er geen dekens en spanbanden zijn meegeleverd, maar gelukkig had het verhuisteam (Marco, Frank, Marcel, Stanley, Danny en ik) genoeg van dat in auto's liggen, dat het dus geen probleem was.