Back to
Verslagen

Verslagen

Dweilorkest Festival Groenlo

Elk jaar tijdens hemelvaartsdag wordt er in Groenlo de Dweilorkest dag gehouden. Dit jaar ben ik samen met Bram naar Groenlo gefietst om ook een beetje het dauwtrappengevoel te beleven. Dauwtrappen is normaal gesproken veel te vroeg opstaan om dat te gaan fietsen of lopen. Zo vroeg in iedergeval dat het dauw nog op de natuur 'hangt'.

Wat is een dweilorkest.
Het is een verzameling van blaasinstrumenten en wat slagwerk, het repetoire? Feest muziek. Iedereen heeft wel eens gekeken naar de internationale schaatsen wedstrijden in Heerenveen in het Thialf station. Daar loopt ook een dweilorkest rond om het publiek tijdens de dweilpauzes te vermaken. Bij de weg, daar komt de naam dweilorkest overgens niet vandaan.

Zoals gezegd zijn we op de fiets vanuit Zieuwent naar Groenlo gefietst. Het was een lekker weertje, hoewel de voorspellingen niet zo geweldig waren.

Aangekomen in Groenlo hebben we onze fietsen gestalt bij Lido/City. Daar op de hoek was een podium opgesteld waar al een orkest stond op te treden. Het waren 'de Stappers' uit 's Hertogenbosch. Zij hadden volgens mij de jongste deelnemer in hun gelederen.

Daarna liepen we verder naar het centrum. Op het centrale plein in Groenlo staat het hoofdpodium opgesteld. Voor het podium zit een jury die de orkest beoordeeld op hun optreden. De dweilorkesten komen uit het hele land: 's Hertogenbosch, Den Haag, Leidenschendam en nog veel meer. Uiteindelijk is het een wedstrijd en gaat het om het beste orkest.

In de Achterhoek zijn ook verscheidene dweilorkesten en er waren er ook een aantal op dit festival aanwezig. Zo waren er: Groenlo, want tijdens de Caraval moet er ook feest muziek op straat gespeelt worden. Verder hebben we lichtenvoorde met de De Docter Infuus Toeters en Beltrum met Valse Loch. Het hoofdplein is goed gevuld. Het plein heeft naast het hoofdpodium natuurlijk de benodigde biertentjes, want Groenlo is natuurlijk de bakermat van Grolsch en ik geloof dat er weinig anders te drinken was dan dat, wat overigens geen straf was :-).

Verder stonden er in heel Groenlo verschillende podia opgesteld. Je kon merken dat buiten het hoofdpodium om dat er beel losser gespeeld werd. Dat er op het hoofdpodium alles netjes en strak moet, zo kunnen ze zich op de andere podia lekker uitleven, althans zo kwam het op mij over.

Door de hele stad heen waren biertentjes neergezet om het benodigde vocht te nuttigenen, maar ook om de maag te vullen. Om het zittende en hangende publiek ook te vermaken werd niet alleen gespeeld op de podia, maar er werd ook door de straten gedweild.

Bram en ik hebben de hele dag schik gehad. We hebben een beetje overal en nergens door de straten gelopen. Overal waar wat te doen was hebben we even gestaan om te luisteren naar de muziek of/en om een biertje te drinken. En verder genoten van de sfeer die in heel Groenlo hing.

Onze favoriet was toch wel Valse Loch uut Beltrum. Een paar van de gasten kende ik. Het was niet zozeer daarom dat ik ze goed vond, ook gezien hun optreden. Het was niet alleen hun nummers ten gehore brengen, ze hebben ook wat extra's. Zo hebben ze Edwin met de bekkens. Hij 'leidt' de groep en probeert tevens het publiek er bij te betrekken. En dat heeft het juiste effect, want dat vindt het publiek wel mooi.
De volgende dag bleek dat we er niet ver naast zaten, want zij hebben het festival gewonnen.

Uitslag

  1. Valse Loch, Beltrum 90,5 p.
  2. Dokters Swingende Infuustoeters, Lichtenvoorde, 89,7 p.
  3. De Blaasbalgen, Leidschendam, 87,4 p.
  4. De Eierjongens Winterswijk (winnaar in 2002 en 2003) 87,2 P.
  5. De Zwiebels, Den Haag, 86,6 p.

Foto's