Back to
Verslagen

Verslagen

Amsterdam Marathon 2005

Ik woon nu een aantal jaren in Amsterdam en dan is het altijd leuk als er iets in de stad gebeurt. Maar niet iedereen denkt daar zo over. Neem nou de Amsterdam Marathon. Daar waar in Rotterdam de hele stad uitloopt om te kijken naar de prestaties van de lopers, lopen veel Amsterdammers te zeuren dat er alweer een straat is afgesloten.

Tijdens de dag van de Amsterdam Marathon wordt niet alleen de marathon gelopen, maar ook nog een halve en een 10km. Zelf heb ik twee jaar geleden een keer met die 10 km, de Echoloop, meegelopen en dat is erg gaaf om er aan mee te doen. Als je ziet hoeveel mensen er alleen al aan meedoen, dat geeft gewoon een kick. Wat toen vooral indruk op mij heeft gemaakt is de binnenkomst in het Olympisch Stadion.... Dat is echt geweldig. Je komt de marathon poort doorgelopen en al die mensen op de tribune die je aanmoedigen en je de laatste paar 100meter naar de finsh schreeuwen. Ik kon toen de laatste 100meter er nog een kleine sprint in zetten.

Dit jaar deed een vriend/collega Peter mee aan de 10km loop. Ik heb twee jaar geleden ook samen met hem deze 10km gelopen. Hij loopt dit jaar samen met z'n oudste zoon Yoerian. Afgelopen jaar hebben ze ook al samen aan een kwart triathlon deelgenomen.

Samen met Adriana zijn we naar de Churchilllaan. Daar ligt ongeveer het 3,5 km punt. De start is om half 12 en naar een kleine 10 minuten komen de eerste al aangelopen. Wow, dat is snel. Die gasten lopen over het algemeen twee keer zo snel als ik zelf heb gelopen. De eersten komen als enkelingen aan gelopen. Het duurt niet lang of de grote massa komt ook op dat punt aan. Nou goed kijken of we Peter kunnen vinden. Per ongeluk zien we nog een oude bekende. Ik wist van Peter dat Richard mee liep, maar ik dacht dat hij met Peter en Yoerian zou mee lopen. Op dat moment liep hij een paar minuten voor op de andere twee. Later hoorde ik had hij tien minuten later is binnengekomen, omdat hij kramp zou hebben gehad doordat bij niet getraind had.

Plotseling zie ik een bekend gezicht lopen. Ik had m'n fototoestel mee en heb geprobeerd een foto te maken en dat is redelijk gelukt. Ze hadden er een lekker tempo in zitten. Even gevraagd hoe het ging en alles liep prima. Peter en Yoerian hebben de 10 kilometer samen uitgelopen met een tijd net binnen het uur. Dat is een nette tijd.

Voordat de 10 kilometer start, wordt als eerste de marathon vanuit het Olympisch Station weggeschoten. Een kwartier later de halve marathon en een kwartier daarna de 10. Nadat we terug naar huis gelopen waren, waren de marathon lopers al een uur onderweg. Ik ben zelf nog naar de Amstel gefietst om daar de marathon lopers weer op te pakken. Op het moment dat ik aankwam waren de koplopers al langs geweest. De koploopster bij de vrouwen moesten nog wel langs komen. Deze heb ik opgewacht voordat ik verder ging. Rond die tijd was het rustig met lopers. In kleine groepjes of als enkeling komen ze voorbij lopen met een tempo waar je U tegen zegt. Als jij en ik aan het lopen zijn met een tempo waarbij wij denken flink door te lopen, komen zij langs met een tempo dat twee keer zo snel is en nog gewoon met elkaar pratend en lachend alsof ze rustig aan het lopen zijn. :-( Ik kan zeggen: Dat motiveerd niet.

De eerste vrouw kwam op 1 uur 23 voorbij lopen. Ze was in het gezelschap van een aantal mannen die ervoor zorgen dat zij een goede tijd kan lopen. Daarna ben ik naar de andere kant van de Amstel gegaan om te kijken waar de rest van de marathon lopers zich bevonden. Bij het opkomen van de amsteldijk zag ik wat ik me van de marathon had voorgesteld. Honderden,duizenden mensen elk in hun eigen tempo de marathon lopend. Zij moeten daar op ongeveer 16 kilometer zitten en dat na 1 uur 30 lopen. De eerste vrouw liep op dat moment al op 25 km denk ik. En dan heb ik het niet eens over de mannelijke lopers.

Ik ben daarna ik richting huis gegaan om de finish van de marathon op TV te kunnen bekijken. Ik moest nog wel ergens de route oversteken, maar gelukkig was het redelijk rustig en kon ik er tussendoor fietsen. Een gedeelte van de route liep rondom de lokatie waar ik woonachtig ben, namelijk Buitenveldert.

De doelstelling van die dag was voor Haile Gebrselassie om een wereldrecord te lopen, maar dat lukte helaas niet. Hij finishte wel in een parcours record van 2.06.20 seconden en dat is 2.04.55. De snelste vrouw, Kutre Dulecha, eindigde in 2.30.06.