Back to
Verslagen

Verslagen

Paasvuur Zieuwent

1e Paasdag 11 April 2004
Gelegenheid: Paasvuur Zieuwent

Wat is een Paasvuur?

Een paasvuur is een hoop hout opelkaar gestapeld en deze wordt op 1e paasdag in de brand gestoken. Dat is in het kort wat een paasvuur is. Maar wat is nu de reden dat er paasvuren aangestoken worden?

De paasvuren behoren tot de z.g. traditionele 'jaarvuren', die in bepaalde jaargetijden ontstoken werden en worden. Het paasvuur hoort tot de voorjaarsvuren. De vuurtraditie komt voort uit het verlangen naar zon en vruchtbaarheid en vreugde om (terugkeer van) de zon. Volgens de overlevering zouden het lichtschijnsel, vonken en rook een weldadige uitwerking hebben op de vruchtbaarheid van de velden.

Traditie in Zieuwent

In Zieuwent bouwt men al sinds jaar en dag elkaar jaar weer een paasvuur. Er wordt al vroeg in het voorjaar begonnen met het verzamelen van hout.

Het paasvuur in Zieuwent is een zogenaamde Boeske Miete. Een boeske is een bijelkaar gebonden takkebos. De takkebos bestaat in dit geval uit snoeihout. Daarom is het paasvuur in Zieuwent ook een uniek paasvuur. Het is een van de weinige paasvuren die uit boesken wordt opgebouwd. Andere paasvuren zijn meestal 'bergen' hout dat bijelkaar is geschoven en deze wordt dan aangestoken.

Het paasvuur in Zieuwent was dit jaar 11 meter hoog. Het aansteken van het paasvuur is een heel ritueel. Het paasvuur wordt aangestoken met het vuur van de paaskaars. Deze kaars wordt op 1e paasdag in de kerk aangestoken. Het vuur wordt in optocht, vooraf gegaan door de Zieuwentse Schutterij en Harmonie, naar de brand lokatie gebracht. De pastor zegt nog een woord en dan kan het paasvuur worden ontstoken.
In de meeste gevallen wordt het vuur aangestoken door een bekende Zieuwentenaar, dit jaar was de eer aan Anton en Annie Stoverink. Zij zijn, na vele jaren, dit jaar gestopt met het runnen van Hotel/Cafe/Restaurant 't Witte Paard.

Een aantal fakkels wordt aangestoken met het vuur dat in een kandelaar is meegekomen uit de kerk. Nu kan het paasvuur worden ontstoken. Met een grote steekvlam vat de berg hout vlam. Doordat het een paar dagen voor pasen nog nat is geweest ontstaat er ook een grote rookwolk van het natte hout dat verdampt. In eerste instantie lijkt het dat het hout niet wil branden, maar na enige tijd, als het vuur het hout heeft gedroogd, stijgt het vuur langzaam naar de top van het paasvuur.

Normaal gesproken is het zo, dat alle toeschouwers blijven kijken totdat het paasvuur omvalt. Dit jaar zou dat een hele lange zit geweest zijn, omdat zelfs de volgende morgen het kruis nog fier in de lucht stond :-)

Foto's

klik op de foto's voor een vergroting