Back to
Verslagen

Verslagen

Race & Rally

In het weekend van 11 en 12 Februari wordt de Race and Rally autoshow gehouden in de Rai in Amsterdam. De show bestond uit twee onderdelen:

 • Race & Rally
 • Explosive Cartuning Show
 • Autosport

  Het autosport gedeelte bestond voornamelijk uit de nationale autosport. Alle takken van autosport hadden hun stands staan om de race of rally auto's te tonen. Renualt stond vooraan met een Formule 1 auto en een Formule Renault wagen. Niet dat Formule 1 nu een nationale autosport is, maar we hebben toch twee coureurs die deel uit maken van de Formule 1 circuit.
  Als je zo door de hal heen loopt kom je ook autosporten tegen die niet allerdaags zijn. De speedwayraces bijvoorbeeld worden verreden op ovals. Om zoveel mogelijk druk te houden op de banden worden giga vleugels bovenop het dak van de auto gemonteerd. Het is een spectaculaire vorm, waarbij de stukken rubber je om de oren vliegen.

  Natuurlijk zijn ook de Rallyauto's aanwezig. Als je het hebt over rallyrijden dan wordt al snel de naam van Subaru WRC genoemd. Het blauwe/gele monster met gouden wielen, een grote luchtinlaat voor op de motorkap en een grote vleugel op het hek van de auto. Ze rijden rond in de World Rally Cup, maar ook in de nationale rally's rijden ze rond, maar dit zijn meestal auto's van een paar jaar oud.
  En de beroemste rally is misschien wel Parijs-Dakar. Bijna het gehele Nederlandse arsenaal was aanwezig, inclusief de Daf's van de Rooij en Hans Bekx. Natuurlijk was ook de nummer 2 van de rally bij de trucks aanwezig, de MAN van Hans Stacey. Het blijft verwonderlijk dat met deze trucks door de woestijnen van Afrika wordt gereden. Zo groot en zwaar als ze zijn. Zeker als je een Ginaf en een Bowler Wildcat naast elkaar zet.

  AutoTuning

  Auto's, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Standaard zijn de auto uitgerust met een leuk audio installatie en leuke licht metalen velgen. Maar dat is voor veel mensen niet voldoende. Een auto moet opvallen en alle opzichten, qua kleur bijvoorbeeld, maar ook uiterlijk. Een auto wordt gebruikt voor de autosport, maar daarmee mag je niet de openbare weg op, dus laat je je auto maar op een raceauto lijken. Allerlei spoilers, sideskirts, spliters en noem maar op, worden op de auto geschroeft en dat met verschillend resultaat. En natuurlijk vleugels.... Van groot tot kleine. De auto's lijken zo te kunnen opstijgen, maar ze zijn juist bedoelt om dat tegen te gaan. Druk op de achterwielen houden, of gewoon voor de sier.

  Het is ook opvallende hoeveel verschillende soorten lak er gebruikt worden. Veel opvallende kleur zoals helder blauw of rood, maar ook zwart en donder blauw. Sommigen maken er echt een kunstwerk van en laten de auto paintbrushen met schitterende resultaten, zoals deze Toyota Celica.
  Tunen kan mooi zijn, maar je kan het ook over de top doen (mijn mening). Meestal wordt er begonnen met een andere voorbumper, sideskirts en achterbumper. Een andere uitlaat om de prestatie van de auto te verbeteren en voor het geluid. Maar ook motortuning, in de simpelste vorm: chiptuning, maar ook sport luchtfilters een grote motor en ga zo maar door.

  Wat ik zelf jammer vond is dat het geluid dat je wilt horen, niet te horen was, namelijk het geluid van brullende motoren met bijgaande uitlaatgeluiden. Of ik heb het niet meegekregen. Nee het enige dat je hoorde was alleen maar, bonk bonk bonk bonk. Geluid dat overal uit de gigantische sufwoofers knalde. Dat is namelijk de twee vorm van tuning: geluidsinstallaties. De uitdaging is: Hoeveel vermogen (Watt) kan ik in m'n auto kwijt. Je staat er verstelt van hoeveel boxen, subwoofers, versterkers je tegenkomt in 1 auto. En een geluid en wat voor geluid, je wilt eigenlijk niet zonder oordoppen in de auto zitten want het horen en zien vergaat je, wat een herrie.......

  Maar goed, naast het inbouwen van zoveel en groot mogelijke installaties proberen ze er ook iets bijzonders van te maken. Op verschillende manieren wordt er gewerkt met licht: gewoon licht of neon licht. Dit laatste vinden we terug in de auto's, onder de auto's en ook achterin de kofferbak om de geluidapperatuur te verfraaien. Het is niet aan mijn besteedt, maar, behalve de muziek, is het wel mooi om te zien.
  Ook vind je steeds meer DVD speler, games consoles en grote schermen voorin de auto's. Want wat is er leuker dan met een aantal vrienden te gamen in de auto. Mooier zou zijn om met meedere auto's naast elkaar een netwerk opbouwen en tegen elkaar gamen. Tis maar een ideetjes (als het al niet mogelijk is).