Back to
Verslagen

Verslagen

Roofvogelshow: de koningsbuizerd

Op Vrijdag 27 Oktober 2006 ben ik samen met Adriana naar het Aardhuis geweest voor een roofvogelshow. We hebben het er al vaker overgehad dat roofvogels indrukwekkende vogels en dat het wel gaaf zou zijn om dat eens van dichtbij mee te maken. Adriana was afgelopen jaar al bij het Aardhuis geweest en had ook gezien dat er regelmatig een roofvogelshow werd gehouden. We hebben afgesproken dat we 27 Oktober naar de show bij het Aardhuis zouden gaan.

Aardhuis

De show werd gehouden bij het Aardhuis. Het Aardhuis is het voormalig jachtgebied van de Koninklijke familie. Het ligt in Hoog Soeren, niet ver bij het Paleis het Loo vandaan. Tegenwoordig is het een gebied waar Wilde zwijnen en herten het domein beheersen. De zwijnen kom je in het wild niet vaak tegen. Hier lopen er ongeveer 8 beesten rond in een afgebakend gebied en zodanig dat ze ook voor de bezoekers te bewonderen zijn.
Het gebied is niet erg groot en is gelegen op de Aardmansberg. Daar dankt het Aardhuis ook zijn naam aan.

Roofvogels

Wij kwamen tegen 1 uur aan bij het Aardhuis. Eerst een kaartje kopen en dan richting het open veld waar de show plaats zou vinden. OP het internet stond dat er twee show gegeven zouden worden. Een om 1 uur en de tweede om 3 uur. Om 1 uur zagen we alleen een groep mensen staan. Bij onze aankomst bij de groep zagen we als eerste een gigantisch grote uil. Het blijkt de Europeese Oehoe te zijn. Ongeveer 1 meter hoog denk ik en rustig met z'n nek draaiend op een omgevallen boom. Ik pak m'n fototoestel, Adriana pakt haar uitrusting uit: Camera plus statief. Nadat ik de Oehoe had gezien ben ik eens verder gaan rondkijken, want er zou toch wel meer zijn dan alleen deze uil. En jawel, er was zeker meer.

Achter de mensengroep stonden drie rijen met beugels op de grond met daarop elk een roofvogel. Om te voorkomen dat ze weg zouden vliegen zaten ze met de poten vast aan een riem. Over het algemeen blijven de vogels rustig zitten, maar met al de mensen er rondom heen, kunnen de vogels nog wel eens schrikken.

Ik wist van te voren niet wat ik er van moest verwachten. Ik heb nog nooit zo'n show bijgewoond. Ik vroeg me van tevoren ook af wat voor roofvogels er zouden zijn. Het bleek dat de eerste show al geweest was, maar we hadden de hele middag dus zouden we die van 3 uur nemen. Maar eerste konden we rustig rondom de vogels lopen en fotograferen. Buizerds, gieren, valken en uil waren tentoongesteld. Op de achterste rij zaten een paar buizerds, vooral de koningsbuizerd was een indrukwekkende vogel. Deze was pas 16 weken oud, maar zat al volledig in een schitterend verenpak. Er wordt ook gezegd dat een konigsbuizerd z'n mooiste verenpak heeft in z'n eerste jaar.

Verder op de achterste rij zaten ook twee gieren, een kapgier en een geelkopgier. Ik had niet verwacht deze vogels hiertussen te vinden. Ik ken de gieren uit de strips van Lucky Luck, zwevend boven de woestijn op zoek naar kadvers. Vooral de geelkopgier maakt indruk. Wanneer het zonnetje er even doorkwam, spreide deze zijn vleugels om zich op te warmen. Dan zie je gelijk wat voor spanwijdte z'n beest heeft (1,5 meter?). De kleinste roofvogel was de torenvalk. Deze is bij de meeste mensen welk bekend. Ze komen veel voor langs de snelwegen waar te biddend boven het veld hangen en dan omlaag duiken om de prooi te pakken.

Naast de roofvogels waren er ook een aantal uilen aanwezig. Volgens mij hebben ze de grootste en de kleinste meegenomen. De grootste is de Europeese Oehoe (60 centimeter) en de kleinste de Zuidamerikaanse dwergooruil (8 centimeter). De kleinste vond het allemaal wel best en sliep de grootste deel van de tijd. Daarnaast waren er nog de bosuil, de kerkuil en de bosuil.

Wilde zwijnen

Voordat het 3 uur zou zijn, zijn we even het park ingelopen om bij de wilde zwijnen te kijken. Deze beeste kom je niet elke dag tegen en Adriana heeft de ervaring dat je ze in het wild ook niet te vinden zijn. Alleen de sporen van omgewroete aarde geeft aan dat ze in de buurt zijn geweest. Even verderop komen we bij een omheining waar een groot deel van de grond is omgewroet. Er moeten hier dus zwijnen rondlopen. Na even goed kijken konden we in de achtergrond inderdaad een paar zwijnen zien. Ze zijn ondertussen wel een beetje gewent aan mensen en een tijdje later kwamen ze het bos uitgelopen richting de hekken waar wij stonden. Zo hadden we een goed zicht op de beesten. Ze hebben ook een grappig loopje. Ook liep er een vervelend zwijntje tussen dat elke keer ruzie probeerde te zoeken met andere zwijnen en dat resulteerde 1 keer in een korte schermutseling. Dus dat hebben we ook weer gezien.

De show

De roofvogels zijn meegenomen door de valkeniers Frans en Marga van De Valkenhof uit Aalten. De vogels zijn allemaal gefokte vogels. Ze zijn niet uit de natuur gehaald, wat overigens niet mag. Het wordt ook niet aangeraden om roofvogels als huisdieren te houden, want de vogels hebben regelmatig beweging nodig en voer.
De show bestaat uit een vliegshow. Tijdens de show worden een groot aantal vogels gevlogen. Ze worden eerst voorgesteld. De vogels worden op de hand rondgeleidt om ze aan het publiek kunnen tonen. Over een afstand van ongeveer 20 meter staan de twee mensen van het Valkenhof. Eerst wordt een kort verhaal verteld over de vogel die ze gaan vliegen. Het vliegen gaat van hand tot hand. In de handschoen wordt altijd een stukje vlees gelegd, want de vogel wordt bij elke vlucht beloond.

Het is indrukwekkend om de vogels te zien vliegen. Vooral de koningsbuizerd Kelly en de Oehoe Svenja maken grote indruk. De grote spanwijdte van de vleugels en het eigenlijk geruisloosheid waarmee het gaat. Ze vliegen laag over de grond en ook soms laag over het publiek als de valkeniers hun hand boven het verraste publiek houdt. Het blijkt ook dat de shows veel mensen trekt. Ze zijn dit jaar 12 keer bij het Aardhuis geweest en alles bij elkaar nogeveer 30.000 bezoekers gehad. Volgend jaar komen ze weer terug, maar dan 14 keer.

Na een half uurtje vliegen is de show afgelopen. We lopen nog even rondom de vogels om nog even een paar laatste plaatjes te schieten. Genieten nog even na en zoeken daarna de auto op om naar huis te gaan. Voordat we de autosnelweg op gaan, zoeken we een restaurent op om te eten en om even na te praten over wat we net hebben meegemaakt. Het was een geslaagde middag. De roofvogels hebben altijd al indruk op mij gemaakt en dat is na vanmiddag niet minder geworden.

Meer foto's zijn te zien in het foto album.