Fokker G-1 Jachtkruiser

Modelkit

Historie Specificaties Galerie Links Bron Bouwmodel

Het model is afkomstig van MPM, een Tjechische bouwmodel leverancier. Ik heb er nog niet eerder van gehoord, maar naar het schijnt hebben ze meerdere bouwmodelen van Nederlandse vliegtuigen van rond de tweede Wereldoorlog.

mpm_modelkit Er zijn twee versie van het model van de Fokker G1. De originele versie en later uitgebreidt met een upgradekit. Ik heb de beschikking over de laatste, met upgradekit. De upgrade van deze kit bestaat uit nieuwe gedetaileerder onderdelen van ondermeer de cockpit (nieuwe seats, cockpit instrumentatium) en nieuwe motoren.
De rest van het model bestaat uit spuitgiet raamwerken, waarbij de cockpitgondel geheel van doorzichtig materiaal is gemaakt. Verder zijn er nog foto-etch onderdelen voor meer details voor onderandere instrumentaria, gordels voor piloot, velgen en motoronderdelen.

decal_dutch Naast het model zelf heb ik ook een aparte decal set aangeschaft. Deze decals voorzien het model uiteindelijk van de beschildering zoals de G1 heeft gevolgen tijdens de mei-dagen van de tweede Wereldoorlog, dus met de oranje driehoeken op romp en vleugels. Tevens kunnen deze decals gebruikt worden voor de Fokker DXX1, De Buffalo en de Kingfisher.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van het model was: "Dat wordt een lange klus". Er moet veel gebeuren, want er zijn veel bramen die voorzichtig verwijderd moeten gaan worden. Dus voordat een onderdeel gebruikt kan worden, wordt het eerste snijden en schuren.

Voorbereiding

De eerste dingen die gedaan moesten worden was het aanschaffen van gereedschap en verf. Ik ben naar een modelhobbyzaak gegaan om te kijken wat ze daar voorhanden hadden. Bij het zoeken van de verf, had ik alleen de beschikking over Humbrol kleurcodes. Ze hadden alleen Revell verfen, maar gelukkig hadden ze ook de Humbrol kleurcodes eronder staan. Maar toch kon ik niet alle kleuren vinden en dan voornamelijk de camouflage kleuren niet, althans niet volgens de nummering.
Op het internet vond ik later dat de betreffende kleuren, oude humbrol kleuren waren en niet meer gebruikt werden. Ook vond ik op het internet dat de Luchtvaart Hobbyshop zelfs speciale LVa kleuren op voorraad heeft, dus deze moeten het gaan doen.

Verder heb ik wat gereedschap aangeschaft, want naast het snijden moet er ook gescheurd en geknipt worden. Bij de hobbyzaak hadden ze een compleet Revell set met al deze benodigdheden, inclusief een pinset voor het lijmen.

Updates Gastboek