Grumman F-14 Tomcat

Radar

Historie Radar Cockpit Specificaties Bewapening Squadrons Links Galerie

Hughes AN/AWG-9

Het hart van de F-14A avionics is de AN/AWG-9 radar. Op de foto zien we radar scanner. Deze heeft een diameter van 91cm. Met 10,2 kW is het qua output power, de meeste krachtige radar van die tijd. Twee maal zo sterk als de APG-63 radar van de F-15C Eagle van de USAF. De AN/AWG-9 radar is een Pulse-Doppler, multi-mode radar met de mogelijkheid om 24 doelen te scannen, terwijl het tegelijkertijd 6 doelen kan selecteren en om daarvoor met een vuuroplossing komen. De maximum scanbereik is ongeveer 240km. Het maximum bereik om 6 doelen tegelijkertijd aan te vallen is ongeveer 135km. De piloot is tot dit in staat om alle 6 doelen uit te schakelen, omdat de Tomcat als enigst gevechtvliegtuig de beschikking heeft over de AIM-54 Phoenix raketten.

Hughes AN/APG-71

Toen de F-14D werd ontwikkeld, werd ook de radar vervangen door de digitale AN/APG-71. Met 5kW output power is deze minder krachtig dan de AWG-9, maar het geeft de F-14 wel een bereik van 370km. Door het gebruik van datalink kunnen twee of meer F-14D's opereren met een maximum bereik. Door het grotere maximum bereik en een betere doel onderscheiding is de F-14D in staat om z'n AIM-54 Phoenix raketten te lanceren over een afstand van meer dan 160km.
De digitale microprocessoren van het systeem maken het mogelijk om de data 6 keer sneller te verwerken dan de AWG-9 en gebruikt de informatie van de radar om de doelen te prisoriseren.

Tomcat Page